Home Gamenieuws 16-jarige launches game zonder dat Steam het weet
Gamenieuws - 31 maart 2016

16-jarige launches game zonder dat Steam het weet

Een 16-jarige is erin geslaagd om een game op Steam te launchen zonder medeweten van Valve zelf. Valve voelde zich een beetje poep hierna, want het was te voorkomen geweest als Valve naar de waarschuwingen van de 16-jarige had geluisterd.

De jongen, die een tijd geleden aan een Steam Workshop account kwam, waardoor hij toegang kreeg tot de “creator backend” van Steam, had een backdoor ontdekt in die backend die stevig misbruikt kon worden en dus maar best zo snel mogelijk gesloten kon worden. Hij probeerde Valve te waarschuwen, maar tevergeefs. Valve zei niks terug en en dacht de jongen dat hij op een andere manier contact moest zoeken.

De exacte exploit doet de jongen niet helemaal uit de doeken (en inmiddels is het al weggewerkt ook), maar het komt erop neer dat je eigenlijk zelf veel te makkelijk bepaalde waarden op de backend van Steam kan aanpassen. Om je content op Steam gelanceerd te krijgen, is er een bepaald proces dat je moet volgen, maar door hier en daar een stukje code aan te passen, ID-nummers uit links te kopiëren en te plakken, lukt het om een game die helemaal niet goedgekeurd is door Valve toch de status van goedgekeurd mee te geven. Vervolgens kan je de status ook naar “released” aanpassen, waarna de game effectief op Steam terug te vinden is.

Dit is dan ook wat er gebeurde. Eigenlijk wilde de jongen in kwestie zijn game pas op 1 april lanceren, maar alles ging zo makkelijk dat hij zonder het goed en wel te beseffen zijn game al op Steam had gekregen, zonder dat iemand van Valve er ook maar naar had gekeken. Dat het allemaal als grap bedoeld was, blijkt ook uit de aard van de game. Die duurt amper 20 minuten, heet Watch Paint Dry en laat je ook exact dat doen: kijken naar hoe verf droogt, meer niet.

De game is inmiddels alweer van Steam verwijderd en Valve heeft zoals gezegd de exploit al weggewerkt, maar erg positief komt het bedrijf hiermee toch niet in de aandacht. Het is ook niet de eerste keer dat er een relatief ernstig beveiligingsprobleem opduikt bij Steam.

Who know what can happen more?

Check ook

Kingdom Hearts VR Experience uitgesteld

Normaal zou een eerste van twee Kingdom Hearts VR Experiences op 25 december verschijnen, …