Home Gamenieuws $50 voor mensen die Other OS voor PS3 gebruikten
Gamenieuws - 14 oktober 2016

$50 voor mensen die Other OS voor PS3 gebruikten

De PS3 had via een feature genaamd Other OS aanvankelijk de mogelijkheid om Linux te draaien, wat op zich weer heel wat extra mogelijkheden met zich mee bracht. Die feature werd echter verwijderd, wat ervoor zorgde dat Sony in 2010 aangeklaagd werd. De aanklagers vonden namelijk dat een essentieel onderdeel van de PS3 werd weggenomen en dat terwijl men er nochtans voor betaald had. Ook stond de Other OS feature nog vermeld op heel wat verpakkingen van PS3’s die verkocht werden, ook al was de feature op dat moment al verwijderd. Misleiding, dus.

Sony heeft de rechtszaak lang aan de gang kunnen houden, maar eerder dit jaar heeft het toch besloten om er een einde aan te maken door met geld over de brug te komen. Het voorstel van Sony was om 55 dollar te geven aan iedereen die Linux gebruikte op zijn of haar PS3. Daarbovenop wordt nog eens 9 dollar extra voorzien voor wie een PS3 kocht waarbij de Other OS feature nog vermeld stond terwijl die al verwijderd was.

Het voorstel van Sony is nu, zij het met nog een kleine wijziging, aanvaard door de rechtbank. Wie de Other OS feature effectief gebruikt heeft, krijgt 55 dollar. Wie de feature niet gebruikte, maar wel een PS3 in huis had, krijgt 9 dollar.

Al bij al lijkt Sony hoe dan ook zijn broek niet te scheuren aan deze regeling. Wie aanspraak wil maken op de vergoeding, moet namelijk wel wat obstakels zien te passeren. Om te beginnen komen enkel mensen die een “Fat” PS3 in de VS hebben gekocht tussen 1 november 2006 en 1 april 2010 in aanmerking. Zij moeten onder ede verklaren dat ze zo’n PS3 hebben gekocht en dat ze Linux hebben geïnstalleerd. Ook moeten ze een bewijs leveren van hun aankoop, of een PS3-serienummer en PlayStation Network ID kunnen voorleggen. Enig bewijs van het gebruik van de Other OS feature is ook vereist.

In theorie zouden 10 miljoen mensen in aanmerking kunnen komen voor de vergoeding, maar in werkelijkheid zal natuurlijk slechts een erg beperkt deel effectief een aanvraag indienen en een vergoeding toegekend krijgen. Al bij al dus weer zo’n rechtszaak waarbij vooral de advocaten winnen, want zij kregen voor de rechtszaak meer dan 2 miljoen dollar. Voorts is het zo dat het hier om een regeling gaat tussen de betrokken partijen, dus een feitelijke veroordeling van Sony is er niet.

Reageer je gek

Check ook

Kingdom Hearts VR Experience uitgesteld

Normaal zou een eerste van twee Kingdom Hearts VR Experiences op 25 december verschijnen, …