Home Gamenieuws ESA niet blij erkenning gameverslaving
Gamenieuws - 4 januari 2018

ESA niet blij erkenning gameverslaving

De Wereldgezondheids­­organisatie (WHO) kwam vorige maand met de aankondiging dat het van plan was gameverslaving officieel te erkennen als ziekte, al moest wel nog beslist worden welke criteria men zou hanteren om van gameverslaving te spreken. Uit een ontwerptekst bleek van gameverslaving sprake is wanneer “gamen het leven van een persoon domineert en gamen een dwang wordt.” Bij de Entertainment Software Association (ESA), een Amerikaanse vereniging die de belangen van ontwikkelaars en uitgevers verdedigt, zijn ze niet blij met die erkenning.

De ESA wijst erop dat games al meer dan 4 decennia gespeeld worden, en dat inmiddels al meer dan 2 miljard mensen wereldwijd van games genieten. Net als sportfans en consumenten van andere soorten van entertainment, gaan ook gamers volgens de ESA passievol en toegewijd om met hun tijd die ze aan games besteden, maar daarom gaat het volgens de ESA nog niet om een ziekte. De ESA verwijst ook naar onderzoek dat aantoont dat games helemaal niet verslavend zijn. Volgens ESA zou gameverslaving afbreuk doen aan “echte mentale gezondheidsproblemen, zoals depressie” die werkelijk de aandacht van de WHO verdienen.

Just like avid sports fans and consumers of all forms of engaging entertainment, gamers are passionate and dedicated with their time,” said the ESA in a released statement. “Having captivated gamers for more than four decades, more than 2 billion people around the world enjoy video games.

The World Health Organization knows that common sense and objective research prove video games are not addictive. And, putting that official label on them recklessly trivializes real mental health issues like depression and social anxiety disorder, which deserve treatment and the full attention of the medical community. We strongly encourage the WHO to reverse direction on its proposed action.

De ESA verwoordt met deze reactie een veel gehoorde kritiek en bezorgdheid omtrent het erkennen van gameverslaving als ziekte, namelijk dat gameverslaving moeilijk te definiëren is en dat het risico op stigmatisering bestaat wanneer “fervente gamers” plots als “ziek” en “verslaafd” kunnen worden bestempeld. Ook wordt vaak gezegd dat gameverslaving slechts een exponent is van een onderliggende, “echte” aandoening, en dat het beter is daarop te focussen in plaats van op het gamen.

Wat hier uit komt valt nog te bezien.

Reageer je gek

Check ook

Kingdom Hearts VR Experience uitgesteld

Normaal zou een eerste van twee Kingdom Hearts VR Experiences op 25 december verschijnen, …