Home Gamenieuws Gehate Nintendo medewerker ontslagen
Gamenieuws - 2 april 2016

Gehate Nintendo medewerker ontslagen

Alison Rapp is ontslagen door Nintendo. Rapp werkte bij Nintendo of America bij de marketingafdeling en was ook regelmatig te zien in de Treehouse-uitzendingen. Als dusdanig was ze een van de meest actieve en vooraanstaande vrouwelijke uithangborden van Nintendo in online social media. Jammer genoeg werd ze ook het slachtoffer van een harde haatcampagne.

Omdat Rapp zo’n publiek figuur was geworden, werd ze aangepakt voor beslissingen die Nintendo of America had genomen omtrent de lokalisatie van games en die vaak als censuur werden ervaren. Denk daarbij aan het verwijderen van een scène in Fire Emblem: Fates waarbij een homoseksueel personage gedrogeerd wordt om verliefd te worden op de heteroseksuele protagonist, of het verwijderen van de optie om de borsten van je personages in Xenoblade Chronicles X groter of kleiner te maken.

Sommige van de galspuwers dachten dat Rapp zelf verantwoordelijk was voor deze censuur, of dat ze andere personen binnen Nintendo zou hebben opgestookt om deze “politiek correcte” en “feministische” beslissingen te nemen. In werkelijkheid heeft Rapp echter niets te zeggen over dergelijke beslissingen omtrent lokalisatie en ze heeft zelfs al gezegd dat ze de optie voor het vergroten van de borsten erin gelaten zou hebben.

Vaak wordt ook haar thesis uit 2011 aangehaald. Daarin bespreekt ze de Japanse cultuur omtrent de seksualisering van kinderen, die ze tot op zekere hoogte gewoon verdedigt. Vreemd genoeg wordt ze in de haatcampagnes nochtans van het omgekeerde beschuldigd, namelijk dat ze een kruisvaarder is tegen dergelijke seksualisering. Het omgekeerde gebeurde echter ook, namelijk haar verwijten dat ze de seksualisering van kinderen promoot. Op die manier werd Nintendo zelfs gecontacteerd door een organisatie die strijdt tegen mensenhandel om de standpunten van Rapp aan te kaarten.

Nintendo is al die tijd stil gebleven en heeft nooit echt commentaar gegeven omtrent de haatcampagne tegen Rapp, maar de vraag stelt zich nu natuurlijk of haar ontslag daar iets mee te maken heeft. Volgens Nintendo alleszins niet. Volgens Nintendo werd Rapp ontslagen omdat ze de bepalingen van haar contract geschonden heeft. Ze zou namelijk een tweede job hebben gehad naast haar activiteiten voor Nintendo, wat dus niet mag.

Rapp zelf wijst er echter op dat het niet ging om een echte tweede “job”, maar om “moonlighting”, hetgeen een extra bijbaantje is ‘s avonds of ‘s nachts om bijvoorbeeld studiekosten te kunnen betalen. Dit is toegestaan bij Nintendo, maar volgens Rapp was het soort bijbaantje dat zij deed niet iets wat Nintendo kon appreciëren. Wat dit bijbaantje precies inhoudt, is niet bekend, maar het is wel zo dat moonlighting vaak bijbaantjes betreft in het genre van strippen en dergelijke, dus misschien deed ze iets wat Nintendo niet verenigbaar zag met haar rol als vertegenwoordiger van Nintendo. In dat opzicht wordt ook verwezen naar modelfoto’s die van haar zouden bestaan en die ze binnenkort online beschikbaar zou willen stellen.

Hoe de vork precies in de steel zit, zullen we vermoedelijk nooit helemaal weten, maar duidelijk is dus wel dat Alison Rapp niet langer voor Nintendo werkt.

 

Check ook

Kingdom Hearts VR Experience uitgesteld

Normaal zou een eerste van twee Kingdom Hearts VR Experiences op 25 december verschijnen, …