Home Gamenieuws Hawaï stelt wetgeving tegen lootboxen voor
Gamenieuws - 14 februari 2018

Hawaï stelt wetgeving tegen lootboxen voor

In de nasleep van de controverse rond het progressiesysteem van Star Wars Battlefront II waren ze er in Hawaï, waar de Democraten het voor het zeggen hebben, snel bij om een initiatief aan te kondigen waarbij wetgevende opties verkend zouden worden om lootboxen en andere gokelementen in games te bestrijden. Inmiddels is wetgeving in die zin voorgesteld, al is het nog maar de vraag of die wordt goedgekeurd en effectief zal blijken te zijn.
Om te beginnen is het natuurlijk belangrijk om te weten dat de wetgeving in kwestie enkel van toepassing is in Hawaï. Daardoor is de impact sowieso beperkt, maar destijds werd ook aangekondigd dat men samenwerkt met andere staten om ook daar actie te ondernemen. Hoe meer staten dat doen, hoe groter de druk wordt op game publishers om hun praktijken effectief aan te passen.
De wetgeving die nu voorgesteld is, bestaat eigenlijk uit twee delen. Om te beginnen wordt het verboden om games te verkopen aan -21 jarigen als die games een systeem bevatten waarbij een random beloning verkregen kan worden in ruil voor echt geld. Verder worden game publishers verplicht om duidelijk aan te geven dat hun game zo’n systeem bevat, en ze moeten ook de kanspercentages voor elke beloning vrijgeven.
Klinkt op zich als een goede eerste stap natuurlijk, maar meteen wordt ook al sceptisch gereageerd. Zo is het nog maar de vraag of de verkoop echt goed gecontroleerd kan worden en anders is er nog steeds de mogelijkheid dat onwetende ouders een game met lootboxen gewoon kopen voor hun kind.
Verder zou het kunnen dat uitgevers en ontwikkelaars een manier vinden om de wetgeving te omzeilen. In China bijvoorbeeld is er ook al de verplichting om winkansen vrij te geven, maar daar wordt de wetgeving omzeild door strikt genomen geen lootboxen te verkopen. Spelers kunnen met echt geld virtueel geld in de game kopen en daarbij krijgen ze dan een gratis lootbox, of ze kunnen met dat geld specifieke items kopen waarvan spelers exact weten wat het inhoudt. Geen random aspect dus, maar als beloning voor die aankoop krijgen ze dan wel nog een lootbox erbij, waardoor de wetgeving strikt genomen niet overtreden wordt.
Voorlopig is de voorgestelde wetgeving van Hawaï vooral een sterk signaal en een blijk van goede wil en bezorgdheid, maar het valt nog af te wachten of dit in de praktijk ook druk zet op de inmiddels erg gangbare systemen à la lootboxen.

Reageer je gek

Check ook

Kingdom Hearts VR Experience uitgesteld

Normaal zou een eerste van twee Kingdom Hearts VR Experiences op 25 december verschijnen, …