Home Gamenieuws Nederlandse Kansspelautoriteit jaagt op lootbox in games
Gamenieuws - 20 april 2018

Nederlandse Kansspelautoriteit jaagt op lootbox in games

De Nederlandse Kansspelautoriteit heeft een onderzoek van 10 “populaire games” met lootboxen afgerond en heeft geconcludeerd dat 4 van die 10 games de gokregels overtreden. De makers van deze games krijgen 8 weken de tijd om aanpassingen door te voeren. Gebeurt dat niet, dan kan de Kansspelautoriteit boetes opleggen of zelfs de verkoop of het beschikbaar stellen van de games verbieden.

Welke 10 games onderzocht werden, is niet bekend, en bijgevolg is ook niet bekend welke 4 games in overtreding zijn volgens de Kansspelautoriteit. De namen van die 4 games zouden echter wel onthuld worden wanneer geen gehoor wordt gegeven aan de vraag om de games aan te passen.

Wat de aard van de overtreding betreft, is het belangrijk om te weten dat de Kansspelautoriteit enkel kan schermen met de wapens die het van de politiek krijgt, zijnde de wetgeving. Heel wat gamers vinden lootboxen maar niets, zeker niet in hun meer overdreven vorm, maar op zich is daar volgens de wet niet meteen iets mis mee. De gokwetgeving wordt in veel landen echter wel overtreden wanneer de items die je krijgt via lootboxen ook effectief voor echt geld verkocht kunnen worden via externe marktplaatsen. Op die manier krijgen de items immers een feitelijke economische waarde en gaat het niet meer louter om het verkrijgen van random in-game items. De 4 games die volgens de Kansspelautoriteit in overtreding zijn, zijn dus games waarvan de items uit lootboxen extern voor echt geld kunnen worden verkocht en gekocht.

Desondanks heeft de Nederlandse Kansspelautoriteit ook felle kritiek op games die lootboxen gebruiken die strik genomen niet tegen de regels zijn, simpelweg omdat ze alsnog heel wat gokelementen bevatten. Het systeem van lootboxen is immers steeds ontwikkeld om verslaving in de hand te werken, iets wat erg gevaarlijk is voor kwetsbare personen, vaak jongeren, die zo later makkelijker gokverslaafd kunnen worden.

Momenteel doen ontwikkelaars en uitgevers niets om jongeren tegen zichzelf te beschermen en daar moet volgens de Kansspelautoriteit dringend verandering in komen. Er wordt opgeroepen om lootboxen niet meer toegankelijk te maken voor kinderen en verslavende elementen eruit te halen.

Reageer je gek

Check ook

Kingdom Hearts VR Experience uitgesteld

Normaal zou een eerste van twee Kingdom Hearts VR Experiences op 25 december verschijnen, …