Home Gamenieuws No one expects the… eh wat?
Gamenieuws - 21 oktober 2014

No one expects the… eh wat?

Nog 4,5 week… en dan ben ik toch echt even anderhalve week nauwelijks bereikbaar! Als je me zoekt… ik zit waarschijnlijk ergens in Thedas… want op 21 november komt Bioware’s nieuwe spel van de Dragon Age serie uit: Inquisition.

FB MyInquisition Platform PC

Inmiddels zijn ook eindelijk de systeemeisen bekend voor de PC, en het lijkt erop dat het spel beter gaat draaien op de Playstation dan de X-box… ach, ik heb toch geen console (trekt snel een hittewerend pak aan).

Nadat Dragon Age: 2 door veel mensen als een fiasco werd beschouwd na het succes van Origins, is het natuurlijk spannend om te kijken of het spel deze keer wel aan de verwachtingen kan voldoen. Persoonlijk vond ik DA:2 ook erg vermakelijk, maar ik ben het er wel mee eens dat het spel duidelijk overhaast was uitgebracht: copy-paste dungeons, missende opties bij quests, abrupt einde… Ik verwacht echter wel dat Bioware (en EA) geleerd hebben van de storm van kritiek op DA:2 en hopelijk ook op die van Mass Effect 3.

Via de Keep kun je je eigen world state maken van Origins en DA:2. Ik heb er in de beta al wat mee zitten spelen, en al mag ik er niet veel over zeggen (NDA!), ik vond het een leuk tool. Ik verwacht dat de Keep deze maand open zal gaan voor iedereen, dus veel plezier alvast.

Wat weten we van het spel? Eerlijk gezegd probeer ik zoveel mogelijk spoilers te voorkomen, maar via de trailers ben ik toch al het een en ander te weten gekomen. Wil je geheel spoiler-vrij blijven, houd dan op met lezen… Eigen keuze.

Cassandra zal je vinden als enige overlevende van een Fade-breuk, en uiteindelijk word je degene die de inquisition zal leiden. De wereld zal toch al in flinke chaos verkeren, met onder andere rebellerende mages, templars die zich afscheiden van de Chantry, oplopende spanningen tussen de elven en de mensen… ach, doe er nog maar een stel demonen bij ook. Gezellig!

social-blog-header

In stijl van origins zal je weer kunnen kiezen uit meerdere rassen: human, dwarf, elf en voor het eerst: qunari. Je zal ook voor het eerst op een paard of ander rijdier kunnen rijden, springen (niet meer vast komen te staan voor een kiezel!) en gebouwen in kunnen nemen. Dit laatste is zelfs van belang voor het uitbreiden van je invloed. Je kunt over het algemeen kiezen voor een diplomatieke, militaire of spionage-aanpak. Voor zover bekend zal elke keuze een andere uitkomt hebben, dus dat wordt weer veel kiezen. Het principe van de agents is mij nog niet helemaal duidelijk, maar ik wil me daar ook nog niet teveel in verdiepen… dat zoek ik volgende maand wel uit. De combat lijkt dezelfde opzet te hebben als in DA:2 qua snelheid, met nieuwe aspecten als een grapple hook.

Naast terugkerende personages als Varric, Leliana, Cullen, Cassandra en Morrigan, is er ook weer een nieuwe cast. De rol van Morrigan is me niet helemaal duidelijk, maar we krijgen haar in ieder geval weer te zien. Cullen en Leliana zullen samen met Josephine de rol van adviseur op zich nemen. Voor zover ik heb begrepen zijn de adviseurs geen companions, maar kunnen ze je soms wel vergezellen op een quest.

Ik ben in ieder geval benieuwd hoe de relaties met je companions deze keer gaan zijn: blijkbaar is er geen approval-systeem zoals in de vorige spellen, maar gaan ze reageren naar gelang je acties. Ik moet zeggen dat ik dit wel een interessant principe vind, al wil ik eerst rustig afwachten hoe dit gaat uitpakken. De vorige methodes hadden ook wel zo hun charmes en plus- en minpunten, maar waren gemakkelijk te manipuleren.

In ieder geval is er natuurlijk weer de optie voor romantiek. In totaal zijn er acht (!) karakters die hiervoor openstaan, waarvan er twee ras-specifieke restricties hebben. Degenen die niet meedoen zijn Leliana, Cole, Varric (pout) en Vivienne. Het lijkt erop dat ze het principe van Origins weer hebben aangehouden, in plaats van de aanpak in DA:2. Ik denk dat er teveel kritiek was op wat sommigen beschouwden als ‘playersexual’… ach, ik vond het juist leuk dat alle opties voor iedereen openstonden. Natuurlijk is ‘zinloos’ flirten hier en daar ook erg leuk, zoals met Bann Teagan of Bella in Origins of Aveline in DA:2.

Ik ben tot nu toe een groot fan van David Gaiders romances (Alistair, Morrigan, Zevran, Fenris), dus ik ga ook maar een keer een mannelijk karakter moeten spelen om Dorian en Cassandra eens uit te testen…

Ja, ik ben zo iemand die dit een erg leuk aspect vindt van Bioware games. Als iemand anders er niks aan vindt… welk stuk van ‘optie’ snap je niet?

Ook gaat er een multiplayer-optie zijn, voor het eerst. Dus wie weet komen we elkaar nog tegen in het spel!

In ieder geval… ik heb genoeg om naar uit te kijken! Nog maar aan maand wachten…

 

Bronnen:

http://www.dragonage.com/

http://www.gameliner.nl/nieuwsitem/25073/Systeemeisen-Dragon-Age-Inquisition-bekend

http://forum.bioware.com/topic/512958-romances-in-dragon-age-inquisition/

6 reacties

  1. Coole site! Ik kom via Minecraftkrant dus daarvan zal je me wel kennen. Ik ben meer eem minecraftgamer maar wat is er nou precies zo leuk aan Dragon age ? Ik heb wel wat vrienden die het spelen maar ik kan me er niet in vinden. Overtuig mij? 😀

    1. Dank je wel! Ik speel juist weer helemaal geen minecraft, dus ik kan het moeilijk vergelijken… Maar ik vind de hoge kwaliteit van de Roleplay het aantrekkelijkst. Je hebt een verhaal, die je deels zelf in kan vullen en een hoog ‘grijs’ gehalte in de keuzes die je kan maken (geen duidelijk goed of slecht), diepgaande karakters en lore, verschillende manieren hoe je kan spelen (easy voor degenen die voor het verhaal gaan, hard/insane voor degenen die van tactisch combat houden)… en zo kan ik nog wel even doorgaan. Doordat er geen lineair, vast verhaal is, is het replay-gehalte voor mij ook hoog.

  2. Hmm, het is denk ik wel vergelijkbaar ja. DA:I wordt in ieder geval meer open world, net als skyrim. Alleen heeft dragon age meer storyline (of moet ik zeggen: minder sandbox?) en companions die wat te melden hebben (iets wat ik heel erg mis bij skyrim)

  3. Origins is zeker goed. De combat laat wat te wensen over, aangezien de karakters relatief langzaam bewegen (shuffle shuffle), en het is natuurlijk alweer wat verouderd, maar het verhaal blijft awesome. Ik ben het inmiddels ook alweer aan het spelen. Eventueel kun je nog op Nexus kijken voor add-ons, bijvoorbeeld om het er wat mooier uit te laten zien, maar het spel is nog steeds goed zonder add-ons (in tegenstelling tot Skyrim…)

Reageer je gek

Check ook

Kingdom Hearts VR Experience uitgesteld

Normaal zou een eerste van twee Kingdom Hearts VR Experiences op 25 december verschijnen, …