Home Gamenieuws Warframe verwijdert te vaak gebruikte microtransactie
Gamenieuws - 27 maart 2018

Warframe verwijdert te vaak gebruikte microtransactie

Warframe, dat in 2013 werd gelanceerd als een van de eerste echt grote free-to-play titels, staat bekend omwille van zijn “eerlijke” en gebalanceerde free-to-play economie, iets wat dan ook zeer wordt gewaardeerd door de community. Dat de makers van de game het goed voor hebben, blijkt nog maar eens uit een documentaire over Warframe die recent verscheen.

In de documentaire wordt over de free-to-play economie van Warframe gesproken, waarbij het de visie is van de ontwikkelaars dat spelers voldoende interessante en verschillende zaken moeten kunnen verkrijgen met hun in-game resources zodat het de moeite waard is om die resources in-game te vergaren, zij het zonder spelers in een afgrond te duwen waarin grinden de norm van de game wordt.

Op een bepaald moment introduceerde men een hendel die spelers konden gebruiken om het uiterlijk van hun pet, die toen net waren geïntroduceerd en die helpen bij missies, random te veranderen. De hendel gebruiken kostte 10 platinum, de in-game premium currency, wat ongeveer 0,67 dollar is. Verkregen skins konden dan ook worden omgeruild voor andere. Al snel echter merkten de ontwikkelaars dat ze een fout hadden gemaakt. Het concept van de hendel en de random skins was eigenlijk gewoon een verslavende slotmachine, wat duidelijk werd toen één speler er 200 keer gebruik van maakte. Op basis daarvan werd beslist om het mechanisme uit de game te halen, hetgeen anderhalve dag later ook gebeurde.

Deze vorm van microtransactie was weliswaar erg winstgevend voor Digital Extremes, maar het ging in tegen de filosofie die men voor de game hanteert. Interessant is ook dat deze microtransactie, zoals zo vaak, vooral werd gebruikt door zogenaamde whales in de free-to-play zee van de game. Whales zijn een klein aantal spelers die veel geld uitgeven en die de winst genereren, terwijl de overgrote meerderheid van spelers niets of amper iets uitgeven. Dat is doorgaans het model waarop free-to-play games overleven en het is dan ook nobel dat de makers van Warframe uit zichzelf hun eigen whales willen beschermen.

Reageer je gek

Check ook

Kingdom Hearts VR Experience uitgesteld

Normaal zou een eerste van twee Kingdom Hearts VR Experiences op 25 december verschijnen, …