Home Reviews Review MSI GS60-2QE Gaming laptop
Reviews - 29 augustus 2015

Review MSI GS60-2QE Gaming laptop

MSI GS60-2QE
Design 80
Prijs-kwaliteit 75
Specs 85
Bonuspunten voor vernieuwing (indien wel; minstens een 6) 70
Samenvatting
e MSI GS60-2QE Ghost Pro 3K is een uitstekende laptop om onderweg snoeihard je games bij te houden. De batterijduur is lang, het geheugen groot en het design is flawless. De GTX 970M pakt prima alle games en is zeker geschikt om de komende jaren bij te benen. Het enige nadeel aan deze laptop wat wij kunnen vinden is dat er geen DVD-drive in zit, iets wat je voor een laptop in deze prijsklasse toch wel mag verwachten. Of op zijn minst een externe DVD-drive bijgeleverd.
57
Sterk, snel en lichtelijk gebrekkig

De tweede officiële review in samenwerking met MSI is een feit! Na een lange tijd druk bezig te zijn geweest met andere dingen, kunnen we eindelijk flink aan de slag met de volgende review. MSI was zo aardig geweest om een idioot mooie laptop op te sturen; namelijk de MSI GS60-2QE Ghost Pro 3K.

Een gaming laptop is hartstikke leuk natuurlijk maar wat maakt dat verschil met een gewone game pc? De meeste gaming laptops zijn er om onderweg fatsoenlijk te kunnen gamen. Ze lijken allemaal op elkaar, hebben min of meer dezelfde specs of zijn eigenlijk gedowngrade Pc’s. De GS60 is echter een vlaggenschip die zijn concurrenten direct afmaakt. Het heeft een mooi design, is lekker strak en geeft een enorm luxe uitstraling. De bekende draakje staat heerlijk op het mat-gebrushte aluminium, omgeven door een robuust gevormd schild. De laptop wordt ook geleverd met een speciale sleeve om hem overal veilig naar toe te nemen.

Aluminium? Ja zeker wel! De laptop is desondanks niet zwaar te noemen. MSI heeft ervoor gekozen om het welbekende zwarte aluminium te vormen tot een complete case, met een paar minimalistische rode accenten. De glans is een lust voor het oog, en de koelte is verfrissend. Tja, wat wil je anders voor een vanaf-prijs van 1790 euro. Inderdaad, het is een flink bedrag, maar je krijgt een hoop extra’s. Daarover straks meer.

Quick Specs

De laptop is uitgerust met een 15.6” 3K PLS scherm, met een maximale resolutie van 2880×1620, dus zeker Full-HD met een hoge refreshrate. Het heeft een i7 4710HQ processor om lekker snel te werken, normaal met 2.4GhZ, maar met de ingebouwde turbo boost naar 3.6 te brengen. Een dual 128GB SSD (dus in totaal 256GB) in RAID 0 voor Windows 8.1 doet zijn werk meer dan voldoende. Binnen 8 seconden zit je al in Windows en de 1 TB HDD voor de opslag is ook zeker niet verkeerd. 16 GB aan RAM geeft dit stuk metaal een gigantische boost en zorgt ervoor dat je vele dingen tegelijk kan doen. De GTX 970M is een prima afsluiter en doet zeker niet onder aan de desktop variant.

Kijken we naar de gameprestaties, dan zien we behoorlijk goede scores. Hij speelt Battlefield 4 in setting Ultra moeiteloos af, en ook uit een test met het programma Star Swarm (stresstester) komt het prima uit de bus. Far Cry 4 gaat in de hoogste stand heerlijk soepel met een gemiddelde FPS van 58.3 en de laptop is daarom ook zeker geschikt om heel competitief te gamen. LAN party’s for the win!

Systeem

In het systeem is standaard al 16 GB werkgeheugen ingebouwd, maar mocht je dat willen vervangen dan kan dat tot 32 GB. Helaas moet je de oude kaartjes er dan wel uithalen, er zijn namelijk maar 2 sloten. Het interieur is subliem. De dingen die je zou kunnen vervangen zijn gemakkelijk bereikbaar en voor de rest is alles gecoverd. De SSD’s zijn de standaardkeuze van MSI; Plextor 128 GB, een keurige keuze die betrouwbaar zijn werk doet. Omdat deze in RAID 0 zijn neergezet, is er geen lag, latency of betrouwbaarheidsproblemen. Verder heeft MSI ook de standaard van 1 TB harde schijf van Hitachi geplaatst. Deze TravelStar werkt zoals altijd op 7200 rpm en is een van de snelste 2,5 inch schijven die op dit moment op de markt is. Zoals gezegd zijn ook deze features gemakkelijk te vervangen.

Een Killer e2200 netwerkkaart vind je op het moederbord. Deze chip heeft het enorme voordeel omdat je hiermee de prioriteit in het netwerk ook zonder enige kennis kan aanpassen. Zo kun je ervoor kiezen om het gamen voorrang te geven op al het andere verkeer, of juist de upload meer ruimte te geven zodat je beter kan streamen. Bluetooth 4.0 is er ook, dus je kunt gewoon een bluetooth headset op aansluiten mocht je dat nodig vinden. Daarnaast heeft deze laptop ook een dual netwerkkaart op zijn wifi zitten. Hij pakt automatisch het beste signaal en stapt over op de 5gHz wanneer deze beschikbaar is.

Design

Het uiterlijk is zoals we gewend zijn van MSI. Zwart, strak, staal en rode accenten. Dit is trouwens ook terug te vinden op de extreem luxe doos. In ieder geval ontbreekt het niet aan details. Alles is haarfijn weggewerkt en ook aan koeling is gedacht. Koeling? Jazeker! De GS60 is zo ontworpen dat de airflow perfect is. Tijdens het gamen zijn de fans hoorbaar, maar zelfs onder hoge druk blijft de laptop koel. Mede te danken aan dat volop aanwezige aluminium.

Helaas is er geen DVD-drive aanwezig. Dit heeft MSI speciaal gedaan omdat veel games tegenwoordig online gekocht worden. Streaming is flink aan het groeien en daarom heeft MSI bewust besloten om dit er niet op te zetten. Dit scheelt wel, hierdoor hadden ze namelijk wel ruimte voor de SSD’s.

De focus van de binnenkant ligt werkelijk op het scherm en op het toetsenbord van SteelSeries. Het toetsenbord is volledig configureerbaar en in meerdere kleuren te coderen. De anti-ghosting kan tot 8 knoppen aan en de lay-out ligt lekker. Toch blijft het raar dat de linker-windowstoets is weggehaald, dit is wennen maar hoeft zeker geen probleem te zijn. Je kunt het toetsenbord toch instellen op macro’s dus je kunt er ook een toetsencombinatie aan koppelScherm

Het scherm is ook weer speciaal. Het gebeurt niet vaak dat er een 3K scherm wordt ingebouwd in een laptop. Hiermee kunnen enorme resoluties worden nagegaan en het WQHD+ PLS scherm gooit er hele mooie kleuren in. Het mooie van dit scherm is, dat het met Windows 8.1 en met Windows 10 je zelf de kleuren aan kan passen binnen het systeem. Dat betekent geen gegoochel met externe apps, maar gewoon binnen Windows je voorkeuren aangeven.

Glare is misschien wel een van de meest voorkomende ergernissen tijdens het gamen maar bij de GS60 is dat bijna niet van toepassing. Als het scherm uit staat heb je bijna een spiegel voor je, maar als het eenmaal aan staat heb je geen last. Je moet het natuurlijk niet in vol zonlicht zetten, maar dit grandioze IPS-LED scherm voldoet aan al je eisen. En als je nog eens de vetste gameplay moet laten zien aan je vrienden, dan kunnen die gewoon meekijken. Er zit een gigantische kijkhoek op van bijna 140 graden, dus je kunt lekker meegenieten.

Voordeel is dat het scherm ook niet warm wordt. Doordat het een LED scherm is betekent het dat het een minimaal stroomverbruik heeft en ook vrijwel geen hitte afgeeft. En als het toch wat warmer wordt, dan wordt dit goed weggevoerd door de aluminium behuizing.

Gamen

Maar natuurlijk koop je deze laptop niet alleen voor de looks of de prestige. Je koopt deze laptop vooral om snoeihard mee te gamen. Zoals eerder gezegd kan het de nieuwste games nagenoeg perfect draaien, en zelfs met de beelduitvoer is er aan gedacht. De Highspeed HDMI en de Displayport zorgen voor een minimale lag van 3-5ms, afhankelijk van je scherm. Natuurlijk moet het externe scherm daar ook goed voor ingesteld zijn, maar de meeste nieuwe tv’s en monitoren kunnen dat prima aan. Deze setup zorgt er ook voor dat het met de MSI Matrix werkt. Dit houdt simpelweg in dat je deze laptop onderdeel kan laten maken van een groot scherm, in plaats van enkele schermen naast elkaar. Het scherm van de laptop meet zich op de andere schermen af en zorgt ervoor dat alles synchroon draait. Tenzij je een hardcore gamer bent, zal je hier niet veel van merken maar het blijft een leuke feature.

 

Conclusie

De MSI GS60-2QE Ghost Pro 3K is een uitstekende laptop om onderweg snoeihard je games bij te houden. De batterijduur is lang, het geheugen groot en het design is flawless. De GTX 970M pakt prima alle games en is zeker geschikt om de komende jaren bij te benen. Het enige nadeel aan deze laptop wat wij kunnen vinden is dat er geen DVD-drive in zit, iets wat je voor een laptop in deze prijsklasse toch wel mag verwachten. Of op zijn minst een externe DVD-drive bijgeleverd.

Voor de rest is het zeker een aanrader en we zijn weer sterk onder de indruk. MSI heeft een prachtig stukje techniek afgeleverd en we belonen deze dan ook met een 4.5 uit 5.

De MSI GS60-2QE Ghost Pro 3K is verkrijgbaar vanaf €1699.- (op moment van schrijven). Ga hiervoor naar de Pricewatch van Tweakers (http://tweakers.net/pricewatch/435148/msi-gs60-2qe-230nl-(ghost-pro).html). 

 

Reageer je gek

Check ook

Review Aorus P7 RGB Hardcover muismat

“RGB! RGB! Haal hier je RGB!” Zo lijkt het de laatste tijd te gaan in gaming land. Het i…