Home Reviews Review MSI GE62VR-6RF Gaming laptop
Reviews - 10 november 2016

Review MSI GE62VR-6RF Gaming laptop

Introductie

Snel gamen is wel een vereiste als je eenmaal bezig bent met een beetje gaming. Je kunt er voor kiezen om een desktop in elkaar te (laten) zetten. Helaas kost dit tijd en geld en dan moet je ook nog eens een scherm, toetsenbord of zelfs wifi er bij halen. Daarom bestaan er nu ook all-in-one gaming laptops. Een van de fabrikanten is mijn favoriet: MSI. MSI steekt ontzettend veel tijd en geld in development van de systemen en componenten. Het resulteert bijna altijd in een goed product. MSI besloot in te haken op de VR-kant van gaming. Dit is een kant waar je nog wel een flink systeem voor nodig hebt om het te kunnen draaien. En om VR wat meer draagbaar te maken, hebben ze ook weer laptops gemaakt. En in dit review is de MSI GE62VR-6RF aan de beurt. Tipje van de sluier; het is een beest.

PS: Er is getest met een algemene set-up, dat betekent 1080p Full-HD en de populairste games. Gebruiksgemak is waar het om gaat.

[spoiler title=’Liever video kijken?’ style=’default’ collapse_link=’true’]https://www.youtube.com/watch?v=TX7Y2zh7ofE[/spoiler]

Specificaties

Processor  i7-6700HQ (6MB Cache, 2.6GHz – 3.5GHz)
Scherm 15.6-inch Full HD (1920×1080) IPS
GPU GeForce GTX 1060 3GB GDDR5
RAM 16GB DDR4-2133 (8GB x2)
Opslag 256GB M.2 (SATA) SSD + 1TB HDD (7,200 RPM)
Optisch DVD Super Multi
Netwerk Killer Gaming Network E2400, Intel 802.11ac Wi-Fi + Bluetooth 4.0
Interface (Links) USB 3.0 (x2), USB 3.1 Type-C, HDMI 1.4, Mini DisplayPort, GbE LAN, Headphone + Mic
Interface (Rechts) SD Card Reader (XC/HC), USB 2.0
Webcam Full HD (30fps@1080p)
OS Windows 10 Home 64-bit
Afmetingen 2.9cm x 38.3cm x 26cm
Gewicht 2,4kg
Fabrieksgarantie 2-Year Limited

Wat jammer is, is dat de laptop een DVD Super Multi drive heeft. Prima voor de meeste games, maar voor deze prijs verwacht je wel een BluRay drive. Nu kan ik mijn BR versie van The Dark Knight niet kijken in bed. Beetje jammer dit. Enne, Full-HD? De concurrent (ahem iets met roggen ofzo) flikkert er een UHD in. Anderen zelfs een 3K of 4K in.. Beetje scheef voor de prijs/kwaliteit. Wel IPS, dat is mooi meegenomen.


Features

Hiermee onderscheid MSI zich van andere merken, subtiele details die de hele ervaring onvergetelijk maken.

De MSI GE62VR-6RF heeft een aantal erg leuke features ingebouwd om jouw ervaring compleet te maken. Zo is het uitgerust met de zelf-ontworpen Cooler Boost 4 Technology, een systeem waarmee je met een druk op de knop je fans op topniveau kan laten draaien om alle hitte af te voeren via 6 heatpipes: 3 voor de CPU en 3 voor de GPU. Daarnaast komt het ook met de X Boost functie. Hiermee kun je extra data-access openen voor je schijven, en zelfs USB en SD! Dit is erg lekker om te hebben bij zware games die geïnstalleerd staan op je PC. Geen load-drops dus tijdens het gamen. Je krijgt er zelfs een WTFast free premium license voor 2 maanden bij. Hiermee kun je zelf een VPN oprichten met verschillende servers over de hele wereld, om je online game ervaring volledig tot zijn recht te laten komen.

Zo is het uitgerust met de zelf-ontworpen Cooler Boost 4 Technology, een systeem waarmee je met een druk op de knop je fans op topniveau kan laten draaien om alle hitte af te voeren via 6 heatpipes: 3 voor de CPU en 3 voor de GPU. De exclusive SHIFT Technology zorgt er voor dat er een automatische boost komt wanneer je laptop dat nodig heeft. Hier hoef je niks voor te doen, en het houdt zelfs automatisch rekening met geluidsproductie. Na dit even geprobeerd te hebben, moet ik zeggen dat dit een hele makkelijke oplossing is. GTA V is een grafisch vrij zwaar spel waarvoor dus flink wat koeling nodig is om je GPU een beetje heel te houden. Na een druk op de knop gingen de fans op 90% draaien, terwijl de geluidsproductie van de fans maar een fractie harder was dan eerst. Een geweldige oplossing, en misschien wel under-rated. Hiermee onderscheid MSI zich van andere merken, subtiele details die de hele ervaring onvergetelijk maken.

Daarnaast komt het ook met de X Boost functie. Hiermee kun je extra data-access openen voor je schijven, en zelfs USB en SD! Dit is erg lekker om te hebben bij zware games die geïnstalleerd staan op je PC. Geen load-drops dus tijdens het gamen. Een leuk detail nu we het over data hebben, zijn de USB poorten. De allernieuwste USB 3.1 interface is ingebouwd, waarmee je een flink hogere overdracht snelheid krijgt. Dit in combinatie met de USB Type-C maakt het plaatje compleet en ook nog futureproof voor latere aansluitingen die je ooit nog nodig zou kunnen hebben.

Nahimic 2 Sound Technology is ook weer van de partij. Nahimic is bekend van het geluid van de Franse luchtmacht. Zij gebruiken de software om minieme details te kunnen laten horen in de audio. Besef dan even dat er werkelijke militaire software in een consumentenlaptop wordt neergezet. Het geluid is kristalhelder en de nieuwste update bracht zelfs een soundtracker mee, waardoor je ingame (tot zover alleen singleplayer gemerkt) kan oefenen op het herkennen van geluid en de richting waar het vandaan komt. Combineer dit met de Audio Boost voor je headset, en je kan je oren helemaal de vernieling in helpen terwijl je je tegenstander kapot maakt.

Je krijgt er zelfs een paar extra dingen bij, waaronder WTFast free premium license voor 2 maanden bij. Hiermee kun je zelf een VPN oprichten met verschillende servers over de hele wereld, om je online game ervaring volledig tot zijn recht te laten komen. Ook is een Xsplit Gamecaster code voor 1 jaar premium broadcasting bijgeleverd.


Gaming

Beeld dat zo scherp is dat je af en toe je ogen dicht moet knijpen wanneer de explosies om je oren vliegen. Heerlijk.

Het belangrijkste punt waarvoor je deze laptop hebt, is natuurlijk gaming. Met de GTX 1060 3GB is deze capabel genoeg om alle games aan te kunnen. Zeker in combinatie met de 16GB RAM en de i7-6700HQ maakt dit kleine aluminium ding tot een gigantisch beest. Hoezo? Simpel, de games die ik hiermee heb uitgetest komen allemaal boven de 95 FPS uit. Ik heb getest met GTA V, StarSwarm, Battlefield 4 en Tomb Raider. Bedenk je wel dat dit op 1080p gaat op de hoogste instellingen, hogere resoluties kunnen leiden tot mindere resultaten.

Tomb Raider en Battlefield 4 lagen erg dicht bij elkaar qua prestaties. Een gemiddelde afronding van 105 FPS voor onze eigen Lara Croft in DX 12 en een ruime 110 FPS voor Battlefield 4. Tomb Raider was een genot om te spelen. Alle details, van het wakkeren van een vlam tot sneeuwvlokjes die in het haar van Lara komen, je ziet ze. Je voelt ze. Het is net echt. Nu komt dat natuurlijk ook door het IPS paneel dat is ingebouwd, maar het is een lust voor het oog. Het is een tijdje geleden dat ik me helemaal in een game voelde gaan. De prestaties waren zo goed dat ik even moest wennen toen ik terugschakelde naar mijn eigen laptop. Maar het beste was wel Battlefield 4. Ik ben een echte FPS fanaat in BF4. Ik hou ervan om een sniper te pakken, mijzelf in te nesten en dan headshot na headshot te maken, kan me er uren mee vermaken. Echter is mijn eigen set-up net iets te langzaam om het correct af te kunnen spelen. Meestal heb ik last van rondvliegende pixels of framedrops. Met de MSI GE62VR-6RF is dat een heel ander verhaal. De vonken kwamen tot leven. Ik speelde de game voor het eerst boven de 50 FPS. En tijdens een vier uur durend potje conquest schoten de frames soms zelfs uit tot ver boven de 120 FPS. Prachtig. Geen vuiltje aan de lucht.

Tijdens GTA V merk je het verschil. Omdat het een grafisch zware game is, met veel verschillende opties, details en andere snode plannetjes, wilt je FPS vaak nog wel eens kwakkelen. Toch lijkt het alsof de laptop hiervoor is gemaakt. Een gemiddelde van 95 FPS, met uitschieters naar 110. Beeld dat zo scherp is dat je af en toe je ogen dicht moet knijpen wanneer de explosies om je oren vliegen. Heerlijk.

Vergeet de ervaring van de Nahimic Audio niet. Deze software is bedoeld om 360 graden volledig geluid te laten horen, surround sound. Dit merk je echt wanneer je je headset op hebt. Je voelt bijna de stappen achter je langs gaan, en zeker met Battlefield is dat een welkom iets. Ik durf zelfs te wedden dat ik meer kills maakte dan normaal..


Design

Het geeft een vreemd gevoel van verlichting, van vrede. Eindelijk een laptop die net zo mooi is als hij presteert.

Sexy. In een woord, sexy. Afgebrusht aluminium, alles voor VR aan de ene kant, al het onnodige aan de andere kant. Een dunne rode lijn als levenslijn door de laptop. Een verlicht draakje. Full RGB toetsenbord. IPS mat gecoat scherm. Recht met een bochtje. Alles klopt gewoon. Het toetsvlak is strak afgewerkt en een paar leuke details zijn de speciale knoppen om direct van keyboard-profiel te wisselen en om de Cooler Booster aan te zetten. Direct binnen handbereik wanneer je het nodig hebt. Ook de lampjes die aangeven wanneer je bijvoorbeeld Capslock hebt ingedrukt, zijn minimaal weggewerkt in het bord zelf. Ik heb er geen enkele hinder aan ondervonden.

Het aluminium is een lust voor je handen. Het blijft koel onder hoge load dus je kunt met gemak je handen kwijt op de steunplaten bij het toetsenbord. Een prachtig stukje design is misschien wel dat het vrijwel volledig is opgetrokken uit het eerder genoemde metaal. Het blijft daardoor een geheel en geeft een extreem luxe uitstraling, mede door de rode rand die is verwerkt aan de zijkanten. Ook is het aluminium doorgetrokken in het touchpad, wat uit een plastic bestaat met een aluminium feeling door de brusht edges en groeven.

Over het touchpad gesproken, dit kan je hinderlijk vinden. Je kunt namelijk de groeven duidelijk voelen als je met je vingers erover heen gaat. Voor even is dit niet erg, maar mocht je dit de hele tijd moeten doen, dan ben je er al snel klaar mee. Wel geven de knoppen een duidelijke klik als feedback. Niet elke laptop heeft dit, en het is fijn dat MSI hier aan denkt. Het geeft je toch een stukje zekerheid.

De koeling zit aan de achterkant, net als bij een desktop. MSI heeft hier goed afgekeken bij hun nieuwe Nightblade en Aegis serie, die warmte direct afvoeren i.p.v. het in de case te laten ontsnappen waarna fans het moeten opknappen. Er zijn dan ook twee grote ventilatieschachten te vinden op de hoeken van de achterzijde. En verrassing! De rode rand spiekt tevoorschijn en trekt zicht weer door. Het geeft een vreemd gevoel van verlichting, van vrede. Eindelijk een laptop die net zo mooi is als hij presteert. Het verlichte draakje van MSI die op de topcase glundert, laat je er even aan herinneren dat het niet zomaar een gaming laptop is. Het is een statement. “We are here. Bring it.”

Wat een beetje jammer is, is de speaker. De meeste laptops hebben tegenwoordig maar één speaker, zo ook de MSI GE62VR-6RF. Echter moet deze speaker dan wel in het midden zitten om hetzelfde geluid te geven als een twee-weg speaker. Bij deze laptop is dat niet zo. Hij zit teveel naar links zodat het geluid ook alleen maar links klinkt. Jammer, want het is een kwalitatief hele goede speaker. Hij kan hard, maar is net niet goed gebalanceerd. Naast de mousepad is dit misschien wel het minpuntje in de design.


Conclusie

Compact, licht, krachtig. Het is een beest.

Ik moet nog steeds bijkomen. Ik heb eerder laptops van MSI in mijn handen gehad, maar geen enkele voelde direct zo vertrouwd als de MSI GE62VR-6RF. Met zijn net aan 2kg neemt het snel mee, maar levert het je toch de kracht die je moet hebben. De GTX 1060 3GB blijft koel wanneer jij het heet krijgt in de game. De i7-6700HQ biedt de snelheid wanneer de boel dreigt te verzwakken. De prestaties liegen niet. Dit is misschien wel een van de beste laptops die ik tot nu toe gezien hebt. Compact, licht, krachtig. Het is een beest. Het design is subliem, op de speaker en touchpad na. Het koelt geweldig. De performance is nagenoeg perfect. Maar voor €1699 wil ik graag een iets, iiiiieeeeeetsjes beter scherm. Gewoon om het af te maken. Het blijft een uitgave, maar wel een uitgave die het dubbel en dwars waard is.

De MSI GE62VR-6RF krijgt dan ook het Game Hard Award.

GAMEHARD


Foto’s

Reageer je gek

Check ook

Review Aorus P7 RGB Hardcover muismat

“RGB! RGB! Haal hier je RGB!” Zo lijkt het de laatste tijd te gaan in gaming land. Het i…