Home Trailers Ophef school shooting sim
Trailers - 9 januari 2018

Ophef school shooting sim

Het Amerikaanse leger is bezig met de ontwikkeling van een school shooting simulatie. De interactieve simulatie, die door sommigen als een game bestempeld wordt, is bedoeld om leerkrachten te leren wat ze moeten doen wanneer zich een schutter met slechte bedoelingen op hun school bevindt, zodat ze voorbereid zijn en de situatie zo goed als mogelijk kunnen aanpakken. Leerkrachten kunnen bijvoorbeeld beslissen om de deur op slot te doen of om leerlingen bepaalde instructies te geven. Tegen komende lente zou de simulatie beschikbaar moeten zijn om gebruikt te worden in scholen.

Hoewel het voorbereiden van leerkrachten op noodsituaties op zich natuurlijk een goede zaak is, komt er heel wat kritiek op deze simulatie. Sommige kritiek echter lijkt gebaseerd te zijn op een mogelijk verkeerd begrip van het concept. Het Vicki Soto Memorial Fund bijvoorbeeld, dat werd opgericht ter nagedachtenis van Vicki Soto, een lerares die werd vermoord tijdens een school shooting toen ze haar leerlingen probeerde te beschermen, vindt het ongehoord dat een game gemaakt wordt om een school shooting te simuleren, waardoor voor veel mensen pijnlijke herinneringen weer naar boven komen.

Elders wordt gezegd dat leerkrachten bewapenen niet de bedoeling kan zijn en dat het geen oplossing is. Die kritiek is vermoedelijk echter gebaseerd op een mogelijk verkeerde interpretatie van de beelden die men heeft gezien van de simulatie. De simulatie toont namelijk niet alleen het perspectief van de leerkracht, maar ook van de dader. Die heeft natuurlijk een wapen bij zich, maar blijkbaar denken sommigen dat het de leerkracht is die een wapen heeft. In hoeverre ook leerkrachten een wapen kunnen gebruiken in de simulatie is echter niet duidelijk. Natuurlijk zijn er ook die zeggen dat de simulatie niet lang zou duren als ook leerkrachten inderdaad een wapen zouden hebben.

Tot slot waarschuwen sommigen voor een mogelijk negatieve bijwerking van de simulatie. Hoewel leerkrachten inderdaad beter voorbereid kunnen worden, zou hetzelfde ook kunnen gelden voor wie van plan is een school shooting uit te voeren. Daders kunnen de simulatie dan gebruiken om te oefenen, al doen ze dat nu vaak ook al natuurlijk met behulp van bepaalde games.

In hoeverre de school shooting simulatie effectief gebruikt zal worden, valt nog af te wachten.

Reageer je gek

Check ook

Beveiligingslek ontdekt in Fortnite

Ethische hackers van cybersecuritybedrijf Check Point hebben een stevig beveiligingslek on…